SÖK ÖVERSÄTTARE
Fritext
Översätter från
till


ÖC:s poddkanal

Översättarcentrum producerar Rum för översättning-podden, i samarbete med Författarförbundets översättarsektion. Den publiceras på plattformen SoundCloud. Där lägger vi även upp andra inspelningar av samtal om översättning. Du kan även lyssna på podden i de flesta mobilappar för poddlyssning. Sök efter "Översättarcentrum".

 

Nedan följer en beskrivning av de ljudfiler som hittills har publicerats.

 

 

2018-04-18 Facklitterär översättning – Henrik Gundenäs och Nils-Aage Larsson

 

Hur skiljer sig facklitterär översättning från annan översättning – ur ett översättarperspektiv respektive ett redaktörsperspektiv? Översättaren Henrik Gundenäs och redaktören Nils-Aage Larsson från Daidalos förlag möts i ett samtal om facklitterär översättning. Några av ämnena som avhandlas är texter som blir bättre på svenska, redaktörer som inte gör sitt jobb och språk som luddar och har kaksmulor om munnen.

 

Henrik Gundenäs översätter samhällsteori, politisk filosofi och reportage till engelska, samt arbetar med tidskriften Fronesis. Nils-Aage Larsson är förlagsredaktör på Daidalos samt översättare av bland annat Gro Dahle.

 

Samtalet hölls den 28 september 2017 i Rum för översättning på Bokmässan i Göteborg. Arrangör var Tolk- och översättarinstitutet vid Stockholms universitet.

 

Klicka här för att lyssna på samtalet.

 

 

 

 

2018-03-07 Att översätta för liten - Annakarin Thorburn, Elin Svahn och Anna Gustafsson Chen

 

Det pågår en barnbooksboom i Sverige just nu, men hur ser det ut för de översatta barnböckerna? Översättarna Annakarin Thorburn (som har översatt Isol) samtalar med Elin Svahn (som har översatt Marc Martin) om barnböckers särdrag ur ett översättningsperspektiv. Hör dem här i en diskussion om att starta förlag, läsaranpassning och - den argentinska bajsfe!

 

Annakarin Thorburn är författare och översättare från spanska, Elin Svahn är doktorand i översättningsvetenskap och översättare från franska och engelska, och Anna Gustafsson Chen är sinolog, bibliotekarie och översättare från kinesiska.

 

Samtalet hölls den 28 september 2017 i Rum för översättning på Bokmässan i Göteborg.

 

Klicka här för att lyssna på samtalet.

 

 

 

 

 

2018-02-02 Kajsa Öberg Lindsten och Gabriella Håkansson diskuterar Platonov

 

Ett samtal mellan Kajsa Öberg Lindsten, översättare och litteraturkritiker, och Gabriella Håkansson, författare, essäist och litteraturkritiker. Vid 2017 års upplaga av Stockholm Literature tilldelades Kajsa Öberg Lindsten utmärkelsen Årets översättning för Andrej Platonovs ”Tjevengur”.

 

Här hör vi Kajsa och Gabriella fördjupa sig i Platonovs författarskap i ett samtal som rör sig mellan alltifrån 1900-talets stora ödesfrågor och hål i himlen till njutbara fotnoter och vad som händer när översättaren själv får välja. Samtalet hölls på Moderna Museet i Stockholm den 28 oktober 2017. Tyvärr saknas de sista fem minuterna av inspelningen – vi ber om ursäkt för detta.

 

Klicka här för att lyssna på samtalet.

 

 

 

2018-01-10 Paul Tenngart - svensk arbetarlitteratur i engelsk översättning

 

Den 28 september 2017 bjöds Översättarcentrums medlemmar på ett mycket uppskattat frukostseminarium om svensk arbetarlitteratur i engelsk översättning med litteraturforskaren Paul Tenngart. Han berättade bland annat om receptionen av Harry Martinson, Moa Martinson och Vilhelm Moberg i USA, och om hur deras översättare hanterat specifikt svenska begrepp som ”statare” och ”brännvin”.

 

Paul Tenngart är lektor i litteraturvetenskap vid Lunds universitet. Hans forskning om hur den svenska arbetarlitteraturen har översatts till engelska och getts ut i Storbritannien och USA är en del av det nationsövergripande forskningsprogrammet ”Världslitteraturer: kosmopolitisk och vernakulär dynamik”, där han också ingår i styrgruppen.

 

Seminariet hölls på Viktors kaffe i Göteborg. Klicka här för att lyssna.

 

 

 

2017-12-18 Att översätta lyric essays

 

Att översätta lyric essays - ett samtal mellan Mara Lee, författare & översättare till bland annat Anne Carsons verk, Helena Fagertun, författare, redaktör & översättare av Kate Zambreno och Ulrika Dahl, docent i genusvetenskap vid Södertörns universitet. Samtalet hölls på Världskulturmuseet i Göteborg under Scener & Samtal den 30 september 2017.

 

Det senaste året har det givits ut flera feministiska ”lyric essays” av amerikanska författare på svenska, exempelvis Hjältinnor av Kate Zambreno, I love Dick av Chris Kraus & Argonauterna av Maggie Nelson. Det är texter som handlar om skrivande & varande, ofta med ett koncentrerat språk men i fragmentarisk form & ett lekfullt förhållande till autofiktion. Texterna rör sig dessutom i ett gränsland mellan prosa, poesi & facklitteratur – hur är de att översätta? Finns det ett svenskt språk för denna form av skrivande eller måste översättaren uppfinna det?

 

Klicka här för att lyssna på samtalet.

 

 

 

2017-12-06 Rum för översättning-podden, avsnitt 1

 

I det första avsnittet av RFÖ-podden får vi höra översättarna Anna Gustafsson Chen och Maiping Chen tala med John Swedenmark om att översätta till och från kinesiska - om dekonstruktion, stil och svordomar.

 

Klicka här för att lyssna på samtalet.

 

 

Lyssna direkt eller ladda ned!

För att ta del av våra ljudfiler, gå till SoundCloud (www.soundcloud.com) och skriv "Översättarcentrum" i sökrutan. Där kan du även ladda ned filerna till din dator.

 

Du kan även lyssna på podden i de flesta mobilappar för poddlyssning. Sök efter "Översättarcentrum".